Terugblik Collectiefavond 6 juni 2024
Dit keer in buurthuis ‘Huis op Hemert’ in Ophemert met als presentator Roeland Grip, lid van het artistiek team van het openluchttheater ‘Korsen en Kaaien’ in Varik en Heesselt, winnaar van de Cultuurprijs 2023. Daarnaast schrijver en speler bij het Variks Verteltheater en bij Theater de Ronde Tafel.
Besteding Cultuurprijs
Na een warm welkomstwoord vertelde Roeland ons hoe ‘Korsen en Kaaien’ de Cultuurprijs van 750 euro gaat besteden. Er staat een nieuwe productie voor 2025 op stapel en deze prijs legt hiervoor een prachtige basis!
Aansluitend deed Lucy Kersten (penningmeester van Het Collectief) namens Marijn Bekker, de jonge graffitikunstenaar, verslag over hoe hij de Aanmoedigingsprijs van 250 euro had besteed. Marijn was helaas verhinderd, maar Lucy kon vertellen dat hij allereerst dankzij deze prijs diverse opdrachten heeft gekregen waar hij heel blij mee is. Het bedrag heeft hij besteed aan de aankoop van spuitbussen verf en aan het halen van een rijbewijs. Alles per fiets gaf toch wel beperkingen.
Update KidS
Francesca Estourgie (secretaris van Het Collectief) gaf een update van KidS (Kunst in de School). De Kunstuitleen van kunstwerken van West Betuwse kunstenaars aan de Lingeborgh krijgt steeds verder vorm. Er is een digitale catalogus gemaakt op Instagram (een privé-account) waar de leerlingen op kunnen liken welke kunstwerken zij graag komend schooljaar in de school willen zien. I.v.m. de werkzaamheden aan het dak van de school zullen de werken pas in de herfstvakantie kunnen worden opgehangen. De betrokken kunstenaars ontvangen hierover nog nader bericht.
Judith Spithoven
Toen Judith zich voorstelde, bleek zij enorm veelzijdig te zijn: portretschilder, theatermaker, zangeres in een trio en leerkracht basisschool. Zij opende de avond met een presentatie over haar tijd als vakleerkracht ‘beeldende vorming’. Daarin gaf ze ons praktische tips, handvatten en meer inzicht in hoe je kinderen/jongeren kunt inspireren door het aanbieden van nieuwe technieken en nieuwe werkvormen. Haar enthousiasme en inspirerende ideeën werkten zeer aanstekelijk!
Oproep:
Wie zou komend schooljaar workshops willen geven op scholen? Workshops van fotografie tot theater, van dans tot podcast maken, van film tot drama tot beeldende kunst? Wil je meer handvatten en tips om leerlingen te begeleiden, dan is het mogelijk bij Judith een workshop te volgen. Bij voldoende deelname wil Het Collectief hierin faciliteren. Interesse? Geef je op: info@collectiefwestbetuwe.nl
Kasper Heineke
Kasper Heineke uit Ophemert, singer-songwriter, troubadour en ook bekend als Kaspadre was uitgenodigd om de avond van muzikale intermezzo’s te voorzien. Hij had zijn repertoire zorgvuldig gekozen. Na elke presentatie sloten zijn liedjes naadloos aan op het net besproken thema. Zie ook: www.kaspadre.nl
Joaney Korevaar
Een videoportret van Joaney Korevaar uit Opijnen, ontwerper en maker van schoenen, tassen en accessoires van leer. Een nieuw portret uit de welbekende reeks videoportretten van kunstenaars uit West Betuwe, gemaakt door de Docugroep van het Collectief. Haar ‘pump-ups’ zullen we niet snel vergeten! (Een pump die op ingenieuze wijze verandert in een laars en omgekeerd.)
Rob Meij, vanaf het begin deelnemer aan de Docugroep, nam helaas afscheid van ons. Namens Het Collectief heel veel dank Rob voor alle mooie portretten die je samen met de andere leden van de groep vol enthousiasme hebt gemaakt! Zie voor de kunstenaarsportretten die al gemaakt zijn ook onze website: www.collectiefwestbetuwe.nl
Mark Hofman, De Verschilmakerij
Mark woont in Buren en werkt in Varik. Met de Verschilmakerij heeft Mark het doel om mensen te inspireren, bewust te maken en te verbinden. De Verschilmakerij bevordert duurzame innovaties. Daarnaast organiseert het activiteiten en projecten die positieve veranderingen teweegbrengen. Met filmpjes en zijn gepassioneerde verhaal laat Mark zien hoe je het verschil kunt maken in een veranderende wereld. En daarin staan kinderen centraal. Hoe je cultuur kunt verbinden aan de transitie en daarmee kinderen kunt inspireren. ‘Het Pleintje van Morgen’ Spelenderwijs-Lerenderwijs en de theaterproductie ‘Een knipoog van de zon’ zijn hier de sprekende voorbeelden van. Met het eerstgenoemde project is De Verschilmakerij bekroond met de Gelderse Circulaire Innovatieprijs 2024 in de categorie Circulaire Communities. Zie ook www.deverschilmakerij.nl
Een kruiwagen vol dromen
De verrassing van de avond was het arriveren uit Parijs van Henry Mentink mét zijn kruiwagen. Net terug van zijn tocht had hij toch nog de energie om bij onze avond aan te sluiten en over zijn belevenissen te vertellen.
“We moeten goed voor onze aarde zorgen.” Met die boodschap is Henry uit Varik met een kruiwagen met aarde en een 1001 Dromenboek voor de aarde naar Parijs gelopen. Op 22 april, de dag van de aarde, ging hij van start en in 45 dagen liep hij naar het hoofdkantoor van UNESCO in Parijs om de bestuurders het Dromenboek aan te bieden en om aandacht te vragen voor het feit dat de handel in grond en grondstoffen maakt dat geldbelangen vóór gaan op een gezonde aarde. Daarom is het nodig dat de aarde op de werelderfgoedlijst komt. Onderweg bezocht hij grootgrondbezitters en mensen die iets moois doen voor de aarde, die zich hard maken om de huidige economie om te vormen, want nu trekt de economie de bodem leeg. ‘Dat kan anders’, aldus Henry.
In het dromenboek voor de aarde verzamelde Henry dromen en wensen die mensen hebben voor de aarde. Kinderen van de basisschool hadden hem een boek meegegeven met tekeningen waar ze wensen op hadden geschreven. Henry toonde er een aantal, ontroerd en verrast door de soms ware kunstwerkjes!
Kasper Heineke
Kasper Heineke trad voor de derde en laatste keer deze avond op. Het was hem eerder gelukt om de zaal het refrein van een Frans chanson te laten meezingen. In deze laatste sessie echter snoerde hij ons de mond met een prachtig lied waarnaar wij ademloos luisterden!
Zeggen-Vragen-Delen
Onze ruimte voor de eigen inbreng van de aanwezigen:
- West Betuwe JAM. Op 21 en 22 juni a.s. organiseert Welzijn West Betuwe een festival voor vitaliteit, vrijwilligers en leefbaarheid. Locatie: Fruit Tech Campus Geldermalsen. Zie ook www.westbetuwejam.nl. Wij als Collectief van kunstenaars en cultuurmakers staan er ook. Als je een idee hebt om je te presenteren, neem contact op via info@collectiefwestbetuwe.nl.
- Zaterdag 22 juni: multiculturele muziekavond in Asperen, locatie gebouw Salem, georganiseerd door zangeres Hadassa Bakker. (Oekraïense) nieuwkomers en bewoners uit Asperen en omgeving welkom. Doel om mensen te verbinden door samen te eten en via muziek. Voor meer info, zie www.collectiefwestbetuwe.nl
- Stichting Kunst en Cultuur West Betuwe vraagt aandacht voor de Culturele Zomerweek 2024. Tijdens die week wordt er onder andere een fiets-kastelenroute, een lezing over schilders en een fototentoonstelling georganiseerd. Zie ook www.SKCWB.nl
- Op 8 september 2024 organiseert toneelgroep Elckerlyc in samenwerking met De Limburg ‘Frisse Lucht 4.0’ bij boerderij De Limburg in Meteren. Een kleinschalig theaterfestival wat na Corona is ontstaan. Naast monologen is er ook muziek te horen en kunst te zien.
Na afloop was er weer gelegenheid om elkaar te ontmoeten en ideeën uit te wisselen.
Het was een goed bezochte avond met presentaties die elkaar qua thema alleen nog maar versterkten! En dat alles ingeleid en met korte interviews nog verder verdiept door onze geweldige presentator. We kregen er veel complimenten over! Veel dank aan allen die hieraan hebben meegewerkt!
Voor inlichtingen over het bovenstaande en over Het Collectief: neem contact op met info@collectiefwestbetuwe.nl. En kijk ook op www.collectiefwestbetuwe.nl.
De datum van de volgende Collectiefavond is woensdag 18 september.
Met dank aan de gemeente West Betuwe met wiens subsidie het mede mogelijk wordt gemaakt deze avonden te verzorgen.